Friday, December 13, 2013

Nikmat Allah....

Alhmdulillah...diberi kelapangan utk update this blog..hampir setahun tidak menyentuhnya...
Nikmat Allah y sungguh tidak terucap dek kata...hampir 3 bulan aq berada di tanah bumi anbiya'.,di beri peluang n pengalaman study di sini...sungguh tidak ku sangka...doa mama ku akhirnye di makbulkan...Syukran ya Allah...

OHHHH....JORDAN...negara seakan-akan asing bagiku utk didiami......

Saturday, April 21, 2012

LA TAHZAN....ALLAH bersama KITA



"Bukan sengaja Allah membiarkan hamba-hambaNya TERUS MENDERITA,
Tetapi jauh dari itu DIA ingin memberi PAHALA TAMBAHAN untuk kita...
Kita tidak nampak pahala itu,
Tetapi nanti di Akhirat kita akan jadi orang yang sangat kaya.
Malaikat akan menunjukkan kepada kita harta-harta yang dikumpulkan diAkhirat milik kita..


Lalu kita bertanya kehairanan, ' Wahai Malaikat, dari mana datangnya begini banyak hartaku disini?'
Lalu Malaikat menjawab, ' inilah pahala-pahala sabarmu ketika didunia dahulu.

Dan juga segala yang kau minta didunia dahulu tetapi tidak engkau dapat, Allah menyimpannya untukmu disini.
Semua harta ini milik kamu kini'."

SUBHANALLAH....

ALLAH BERFIRMAN dalam surah al - Hijr ayat 56,

" Tidak ada orang yang berputus asa daripada Rahmat Tuhannya, kecuali orang-orang yang sesat.. "

" Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut (kepada musuh) dan (dengan merasai) kelaparan, dan (dengan berlakunya) kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman. Dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar "

(AL-BAQARAH : 155)
 
 

ALLAH lebih menyayanginya...~~

SUBHANAALLAH...~~~!!!

-Puan Napisah Bte Muhamad Radzi, Pensyarah Kanan, Fakulti Sains  UTM   telah kembali kerahmatullah pada ,  21 April, 2012 di Taman Sempena, Senai. Semoga rohnya dicucuri rahmat.. 


-baru semalam aku melawat beliau, di Hospital Sultan Ismail bersama mama n kwn sepejabat mama....ari nie aku mendapat khabar bahawa beliau sudah pergi meninggalkan kita diatas muka bumi ini....begitu hebat aturan Allah taala y merancang segala-galanya di atas muka bumi ini...menurut sumber (kwn mama),beliau sungguh berhati mulia n tidak pernah berkira dlm rezeki y diberikan oleh-NYA..bersuare lemah lembut ketika berbicara n bertutur dengan org sekelilingnye...Allah lebih menyayanginye..Al-fatihah...takziah kepade keluarge beliau...~~ (klik di sini)

Friday, April 20, 2012

SAVE our EARTH..~~

~~Jom "save our earth" dengan berkebun...lalalala..~~ 











Friday, April 13, 2012

CEPATnye MASA BERLALU....~~

Maaf ea whai blog ku y sudah berhabuk da nie..xde mase nk clean kn ea...sudah kebiasaan sibuk sebagai seorg "student"..klu xsibuk pown,xde mood la nk create kt blog nie..kihx3..~~

22 MAC 2012
-Akhirnye tamat jgax final exam bg sem 6..fuhhhh..lega..~~setelah sekian lama bertungkus lumus..bersengkang mate mse study week..kini,hati berase lega..terase macam sekejap je study 3 thun kt kolej nie..rse bru smlm je daftar masuk..hehehehe..
Abesnye diplomaku bukan bermakna perjuanganku sudah titik...msih pnjang lagi perjalanan y akan aku mnyusuri...pelbagai onak akan ku tempuh...berkat doa "mama" mmbuatkn aku bersabar dalam mnempuh dugaan y menimpa...
#pesan mama :segala dugaan y dtang msti kte tempuhi wlupown terlalu perit rasenye dihati ini...ini kerana dugaan y datang itu sebenarnye mematangkn kita...~~

 6-9 APRIL 2012
-Seperti kebiasaannye,mahasiswa/i di sem akhir perlu mmbuat khidmat masyarakat y ditetap tempatnye oleh HEM kolej iaitu di Kampong Semaloi,Mersing...pelbagai aktiviti disediakan y pasti menarik...~~

#WAHAI SANG YANG BERNAMA HATI:
perancangan abes dip. ingin melanjutkan study di tanah anbiya'...smoge diberkati oleh-NYA....Aminn ya robb..(pilihan family)



Monday, January 16, 2012

tutuplah sebelum KAU ditutupkan...~~~

Nabi saw. bersabda, “Wahai anakku Fatimah! Ada pun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya di dalam neraka adalah mereka yang tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya”. (HR Bukhari dan Muslim)

Nabi saw. bersabda, "Ada dua golongan penduduk neraka yang keduanya belum pernah aku lihat:
(1) Kaum yang memiliki cambuk seperti ekor lembu yang digunakan untuk memukul manusia (penguasa yang zalim).
(2) Wanita-wanita yang berpakaian tetapi telanjang (tidak menutup aurat), berjalan dengan berlenggok-lenggok, mudah dirayu atau suka merayu, rambut mereka bagaikan punuk unta. Wanita-wanita tersebut tidak akan dapat masuk syurga, bahkan tidak akan dapat mencium bau syurga. Pada hal bau syurga itu dapat dicium dari jarak yang sangat jauh.” (HR Muslim)

Menutup aurat adalah perintah Allah.

Tidak menutup aurat dengan sempurna adalah berdosa dan merupakan suatu maksiat yang akan dibalas dengan siksaan yang pedih di akhirat kelak jika tidak sempat bertaubat.

Bertaubatlah sebelum terlambat.

ALLAHUALAM....

Saturday, November 12, 2011

HUTAN BANDAR MUTIARA RINI...~~~~

CUTI SEM 5

-pejam celik.....pejam celik..da cuti sem da aku nie....hari berganti hari...minggu berganti minggu...sudah berakhir rupanye aku di sem 5..tinggal 1 sem sahaje lg...yahuuuuu..~~
gembira jgn terlalu sangat...nnt ditakuti nangis pula..selalu mom aku pesan..
sekarang sudah seminggu aku cuti sem..so,apa yang aku lakukan sepanjang sem yang selalu mencemburui aku...aku cube manfaatkan mase aku dengan menjadi suri rumah sepenuh mase...cm bibikkksss pun ada jgak la..hehehehe...disamping selalu menemankan mom aku pergi mendengar ceramah y berhampiran dengan ofis nya....

TANPA DIDUGA

-so,apa y nak aku buat mase weekend pula...pkir punye pkir..tibe2 aku saje je suggested kat mom ingin berjogging dekat hutan bandar ,mutiara rini...sebenarnye aku saje je ingin berjalan-jalan sambil melihat panorama di situ...aku baru pertama kali jejak kali di situ..mom aku pun melayan la karenah aku yang mengada-ngada ini...okey...awal pagi sabtu aku sudah terpacak di situ..adik beradik aku pun join aku sekali la...kirnye 1 family la pergi sana...

TELAH DITAKDIRKAN OLEH-NYA

-pada permuaannya aku melihat banyak khemah putih yang telah didirikan....sangkaan aku mungkin ada 'family day' kut...so,aku tidak menghiraukan keadaan tersebut..aku terus meninjau2 panorama di sekeliling aku sambil berjogging mengelilingi tasik buatan y telah direka di kawasan tersebut...peluh tubuhku telah membasahi pakaianku..aku pun beristerehat sebentar sambil meneguk beberapa tegukkan air putih yang telah dibekalkan dari rumah...

usai minum air,aku mencuba alatan 'exercise' yang telah disediakan...amat selesa sekali aku melakukannya...ini kerana,banyak alatan yang telah di sediakan disitu....jadi,aku tidak perlu berebut-rebut ingin menggunakan alatan tersebut...
Alhmdulillah.....Allah telah memberi kelapangan terhadap kami semue..

DIMANA ADA REZEKI,DISITU ADA KAMI

-khemah yang ku sangka ada 'family day' itu merupakan 'Kempen Alam Sekitar' yang dianjurkan besar-besaran disitu...pelbagai aktiviti menarik telah disediakan..seperti mewarna bagi kanak2....larian perdana bagi dewasa,dan cabutan bertuah bagi siapa yang bertuah pada hari itu dan sebagainnya..yang amat bertuah sekali bagi diriku adalah mendapat air free yang turut disediakan juga...iaitu oligo dan nescafe....terase nyaman sekali apabila meneguk air tersebut...kihx3..kita boleh mengambil sebanyak mane pun air tersebut asalkan jangan membazir ea...y paling gembire sekali adalah adik-adikku...disamping mereka menyertai pertandingan mewarna,mereka juga mendapat t-shirt,pensel warna dan makanan...gembira hati aku melihat mereka riang...he3..

kami tidak mnyangka perkara sebegini berlaku tanpa dirancang..begitu hebat rancangan Allah terhadap hamba2 nya ini..walaupun hambanye sering kali lalai dan sering melakukan kesilapan...Ya Allah ampunilah dosa hambumu ini...~~~tetapi Allah Maha Pengampun dan Pengasihani..kerana mengatur perancangan sedemikian rupa terhadap kami...syukur di hati ini...alhamdulillah...~~