Saturday, November 12, 2011

HUTAN BANDAR MUTIARA RINI...~~~~

CUTI SEM 5

-pejam celik.....pejam celik..da cuti sem da aku nie....hari berganti hari...minggu berganti minggu...sudah berakhir rupanye aku di sem 5..tinggal 1 sem sahaje lg...yahuuuuu..~~
gembira jgn terlalu sangat...nnt ditakuti nangis pula..selalu mom aku pesan..
sekarang sudah seminggu aku cuti sem..so,apa yang aku lakukan sepanjang sem yang selalu mencemburui aku...aku cube manfaatkan mase aku dengan menjadi suri rumah sepenuh mase...cm bibikkksss pun ada jgak la..hehehehe...disamping selalu menemankan mom aku pergi mendengar ceramah y berhampiran dengan ofis nya....

TANPA DIDUGA

-so,apa y nak aku buat mase weekend pula...pkir punye pkir..tibe2 aku saje je suggested kat mom ingin berjogging dekat hutan bandar ,mutiara rini...sebenarnye aku saje je ingin berjalan-jalan sambil melihat panorama di situ...aku baru pertama kali jejak kali di situ..mom aku pun melayan la karenah aku yang mengada-ngada ini...okey...awal pagi sabtu aku sudah terpacak di situ..adik beradik aku pun join aku sekali la...kirnye 1 family la pergi sana...

TELAH DITAKDIRKAN OLEH-NYA

-pada permuaannya aku melihat banyak khemah putih yang telah didirikan....sangkaan aku mungkin ada 'family day' kut...so,aku tidak menghiraukan keadaan tersebut..aku terus meninjau2 panorama di sekeliling aku sambil berjogging mengelilingi tasik buatan y telah direka di kawasan tersebut...peluh tubuhku telah membasahi pakaianku..aku pun beristerehat sebentar sambil meneguk beberapa tegukkan air putih yang telah dibekalkan dari rumah...

usai minum air,aku mencuba alatan 'exercise' yang telah disediakan...amat selesa sekali aku melakukannya...ini kerana,banyak alatan yang telah di sediakan disitu....jadi,aku tidak perlu berebut-rebut ingin menggunakan alatan tersebut...
Alhmdulillah.....Allah telah memberi kelapangan terhadap kami semue..

DIMANA ADA REZEKI,DISITU ADA KAMI

-khemah yang ku sangka ada 'family day' itu merupakan 'Kempen Alam Sekitar' yang dianjurkan besar-besaran disitu...pelbagai aktiviti menarik telah disediakan..seperti mewarna bagi kanak2....larian perdana bagi dewasa,dan cabutan bertuah bagi siapa yang bertuah pada hari itu dan sebagainnya..yang amat bertuah sekali bagi diriku adalah mendapat air free yang turut disediakan juga...iaitu oligo dan nescafe....terase nyaman sekali apabila meneguk air tersebut...kihx3..kita boleh mengambil sebanyak mane pun air tersebut asalkan jangan membazir ea...y paling gembire sekali adalah adik-adikku...disamping mereka menyertai pertandingan mewarna,mereka juga mendapat t-shirt,pensel warna dan makanan...gembira hati aku melihat mereka riang...he3..

kami tidak mnyangka perkara sebegini berlaku tanpa dirancang..begitu hebat rancangan Allah terhadap hamba2 nya ini..walaupun hambanye sering kali lalai dan sering melakukan kesilapan...Ya Allah ampunilah dosa hambumu ini...~~~tetapi Allah Maha Pengampun dan Pengasihani..kerana mengatur perancangan sedemikian rupa terhadap kami...syukur di hati ini...alhamdulillah...~~





Thursday, October 13, 2011

Trip ke PENANG...~~~coretan ringkas tetapi membawa SERIBU makna

13OKTOBER
11.00 P.M. - 12.OO A.M.
-fuhhhh...~~~finally,hari y ditunggu..aku pergi ke penang...tiket flight 12.00 a.m..so,kne stanby ad kt sana dlm pkul 11.00 p.m...
sampi di penang dlm pkul 1.00 a.m...mengambil masa dlm 1 jam sahaja dr Airport Senai,Johor ke Airport,Penang...
-di Penang:stay umah aunty shitah (kwn lama mom aku) di Tmn Braun..





14 OKTOBER

10.30 A.M
-Selepas usai sarapan,kami (aku,mak aku n adeq aku y last)bersiap-siap ingin menaiki "ferry" pula..dari rumah aunty shitah ke jeti hanya 30 mnit sahaje..

11.30 A.M.
-Sebelum kami mnaiki "ferry",kami lunch di Tanjung Cafe y berhampiran dengan jeti tersebut..
pantang btul perut aku nie kalau jumpa tempat mkn...asek nk mkn je..hahahaha...>_<



1.00 P.M.
-Kami menaiki "ferry" dibawah sang matahari y pnas terik..xdpat aku gambarkan betapa panas teriknye hari itu..hati ini tidak sabar sampi ke seberang sana 2..hanya bertawakal sahaje la..peluh mula membasahi tubuhku ini...mujurla ad angin laut y sepoi-sepoi meniup..terase sedikit tenang..



4.00 P.M.
-Kami tibe di rumah tamu USM y telah disediakan oleh aunty asmah..(kwn baek mom aku juga) ..
Usai solat jama',kami pown rehat sepuas-puasnye...aku rebah kn tubuhku ini di atas katil y empuk selepas usai mmbersihkan badan...hanye Allah sahaje y tahu betapa penatnye tubuhku ini..

#nnt solat magrib n isya' jangan tinggal...hehehehe




15 OKTOBER

9.00 A.M.
-Hari ini "wedding" ank perempuan sulong aunty asmah y bertempat di dalam USM..aunty asmah la y beria sangat ajak mom aku dtg ke sini..sekali gus,mom aku boleh jumpa kwn2 lama mom aku semasa study kt UITM dulu...mcm reunion kecil la kata kn..hehehe...
-pagi2 lagi,aunty asmah da bg message kt mom aku...die suruh mom aku sarapan kt dlm USM je..sebab die da sediakan makanan kt situ da..so,xpayah la mom aku nk cari makanan kt luar USM..bknnye ap,mom aku takut sesat pula nnt...da jadi 1 hal pula kn..hehehehe..


11.00 A.M.
-Usai sarapan,mom aku suggested nk terus g kt kenduri aunty asmah terus..mom aku nk tolong mne ada y terkurang la kan..nseb baik aku bawa baju kurung "spare" kt dalam beg..xde la aku nk pergi tukar bju..
-nampaknye semunye berjalan lancar..xperlu mom aku tolong apa2 lg.."perfect"~~~~..
jadi,aku pown "take some picture" sebagai kenangan y begitu berharga buat diriku ini...hehehehe..


~di depan pelamin..nk naek,tkut roboh pula nnt..~~hahahaha
~di hadapan pintu dewan~

11.30 A.M.
-Kelihatan tetamu y hadir telah menjamu selera...aku bergegas di bilik persalinan pakaian kerana ingin tukar baju kurung..mujur la,baju kurung aku ini tidak perlu "iron"..kalau tidak,segan juga aku pakai pkaian y tidak ber"iron"...macam selekeh pown ad juga nnt..hehehe..
#mom aku rancak berbual dengan teman lamenye y sudah lama tidak ketemu..aku biarkan sahaje...malas nak masuk campur..hehehehe..



4.00 P.M
-Tiba-tiba sahaja kwn-kwn mom aku ajak pergi Kedah..melihatsarang burung walid disana...tidak ku duga,aku dapat melihat sarang burung tersebut...kami pown bersiap-siap ingin ke sana..
7.00 A.M
-Tiba disini agak lewat,kerana kami singgah di R&R utk solat seketika..aunty shima y mngetuai rombongan kami ini..sbb aunty shima y punye bisnes sarang burung ini..



~dari luar bangunan~
~sarang sebelum dibersihkan~
~sarang burung tengah dibersihkan ~
~sarang burung y telah dibersihkan~
~"try"minum air sarang burung walid..not bad la..sdappp..~~


9.00P.M.
-Selepas melawat sarang burung walid tersebut,kami "dinner" di Restoren Langkasuka..aunty fish (kwn mom aku juga) y belanja kami semua makan di sini..
#nnt aku terangkan mengenai Restoren Langkasuka next entry ea..

12.00 P.M.
-Selepas borak-borak kami semua pown pulang..aku ngn mom aku stay rumah aunty shima...tbe je di rumah aunty shima,aku bersihkan badan terus tidur diulit mimpi2 indah..esk aku da kena balek Johor da..






Saturday, October 8, 2011

DO NOT WASTE TIME.....~~


~~kegembiraan y sukar digambarkan bersama kaum keluarga....~~


Do not waste time..~~~!!
nie la tjuk enry aku kali ini...hidup aku kali ini sangat "buzy" sebagai seorang penuntut ilmu yang mencari ilmu y hakiki dan diredhai-NYA...
minggu nie aku kne buat persiapan utk menduduki "final exam"...y bermula pada minggu depannye..
pada minggu ini juga,aku kena pergi ke penang kerana ada urusan silaturrahim....
makkk aiii...mcm mne ea aku nk bhagikan mase aku antare urusan di penang dengan nk prepare utk final exam...???~~~
hanya Allah sahaje y Maha Mengetahui apa y berlaku pada hambanya y lemah ini...
bkan niat dihati nk merungut ap y telah ditetapkn oleh-Nya..cume ingin mmberi semangat kepada hati dan diri ini supaye teruskan hidup...jgan mudah ptus asa...di setiap dugaan n cabaran y terjadi kte mampu laluinye kerana Allah ada disamping kita n mengetahui nawaitu kita...

Pde mnggu nie aq bley la focus kn pada study aku krane aq g penang pada hari khamis..e2 pown flight aku pada pkul 12.00 tghari...sempat la aku selak2 buku lg...
aku pulang ke jb pada hari selasa minggu depannye dan terus insyaallah petangnya aku menduduki peperiksaan...Ya Allah semoge aku diberi kekuatan dan kesihatan dalam menduduki final exam ni ea..serta hati y tenang ketika menjawab soalan....~~Ammminnnn Ya ROBB...
>_<



A003
Dia lah yang telah mengaturkan kejadian tujuh petala langit yang berlapis-lapis; engkau tidak dapat melihat pada ciptaan Allah Yang Maha Pemurah itu sebarang keadaan yang tidak seimbang dan tidak munasabah; (jika engkau ragu-ragu) maka ulangilah pandangan - (mu) - dapatkah engkau melihat sebarang kecacatan?

(surah al-mulk)

Thursday, September 1, 2011

PERTEMUAN RAKAN SEKOLAH...~~~

Pada hari raye ke-3,reunion my mom ngn teman-teman sekolah menengahnya di bbeteng restaurant ....~~~




Tuesday, August 30, 2011

RAGAM RAYE 2011....~~~

Sudah menjadi kebiasaan setiap tahun bahawe kami akan beraye di Terengganu...ini kerana,my parent berasal dari sane tapi bekerja di Johor Bahru...(~~jauhkan antara rumah aku dengan kampung aku~~)..hehehehe..
This year raye,berlainan sedikit..sayu je bila terkenang arwah..sbab nenek belah my mom sudah kembali ke rahmatuaallah pd bln 4..kebiasaannye hari raye pertama,kami akan beraye di Dungun iaitu kampung halaman belah my mom..pada hari raye ke-2,baru kami akan beraye di Kerteh iaitu kampung halaman belah my dad pula..Jadi,pada tahun nie...hari raye pertama dan seterusnye,kami beraye di Kerteh sahaje..mungkin disetiap apa y terjadi,tcalit beribu hikmah y kadang2 kita tidak sedar...apa2 pun Allah Maha Mengetahui kehendak hamba-Nya...

~suasana beraye di Kerteh~



~mana satu adik n abg...???~~



55:63

So which of the favors of your Lord would you deny?

Wednesday, August 24, 2011

RESTOREN ANGGUN.....


~view dr hadapan restoren~


24 OGOS 2010

Pada sisa2 ramadan kali ini,aku berkesempatan berbuke puase bersama-sama sahabat n teman sekuliah y happening...sebelum nie kami hanye mampu merancang...aku eangt kn xjadi "iftar" pada kali ini...maklum la,teman sekuliah aku ad y dari Thailand ingin pulang ke kampung halaman pada hari tersebut....so,the conclusion nye....kami bungkuskan makanan bersama minuman pada teman kami dr seberang itu..supaye mereka senang dapat berbuke puase di dalam 'train'...
alhmdulillah..segalanye berjalan lancar...kami mampu merancang...Allah y Maha Mengetahui
kehendak hambanya..




~suasana di kawasan dalam restoren~

~kawasan luar restoren~




ermm...kami tibe di Restoren Anggun hampir pkul 6.45 petang...kami dduk sementare menunggu teman2 y lain y belum tibe...aku sempat la meninjau2 keadaan di restoren tersebut..tempatnye nice...bersih n selesa..sesuai bersantai bersama keluarga..hehehehe..selain itu,kemudahan wifi pown turut disediakan...jadi,sesuailah jika sesiapa ingin mentelaah pelajaran or ad urusan kerja....>_<
kami berbuke puase,bila azan sudah berkumandang....~~alhamdulliah...diberi kesempatan berbuke bersama-sama..y dpt mngeratkan lg silaturrahim sesama muslim..



Tuesday, August 23, 2011

IFTAR KOLEJ MENGERATKAN SILATURRAHIM...~~

Pade minggu terakhir Ramadan...

Alhamdulillah...dengan keberkatan@ barakah bln y mulia nie aku berkesempatan khatam Quran dan berbuke bersama-sama teman sekuliah...sudah memang men
jadi satu kewajipan pihak kolej mengadakan khatam Quran dan berbuke puase bersama-sama setiap tahun...tujuannya agar kita dapat merapatkan silaturrahim dan ukhuwah y terjalin dengan lebih akrab dan mesra sekali...~~~

~keakraban terserlah dikalangan teman2 sekolej walaupun ada yang berlainan "course"~



~makan dalam dulang sudah menjadi trend bila kami berbuke puase beramai-ramai~
supaya wujudnye kemesraan apabila mkn bersama-sama


~nikmatnye berbuke puase bersama-sama~

NIKMAT BERBUKA PUASA

Sabda Rasulullah SAW :

“...Bagi orang yang berpuasa akan mendapat dua kegembiraan (iaitu) kegembiraan ketika berbuka puasa dan kegembiraan ketika menemui Tuhannya...” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Ada tiga orang yang doanya tidak ditolak (iaitu) pemimpin yang adil, orang yang berpuasa ketika dia berbuka, dan do’a orang yang dizalimi.” (Riwayat Tirmidzi )

Friday, August 19, 2011

10 Malam Terakhir sudah menjengah...~~~

Bulan Ramadhan sudah hampir tiba ke penghujungnya.

Pilu rase hati ini dek terkenang ramadan yang bakal ke penghujungnya..

rasa baru macam semalam je memulakan ibadah puase ini...

tibe2 sudah dekat ke penghujungnya...Ya Allah..

Wahai muslimin dan muslimat sekalian,Wahai sahabatku yang disayangi.... ~~~

rebutlah pahala di sepuluh malam yang terakhir ini sesungguhnya di sepuluh malam yang terakhir ini.

Yang menjadikan 10 malam terakhir Ramadhan kali ini amat dikejari adalah kewujudan Lailatul Qadr. Satu malam yang istimewanya melebihi 1000 bulan. Ia bukannya sama dengan seribu bulan. Tetapi jauh lebih baik lagi.

Allah SWT sendiri mengisytiharkan sedemikian dalam firmanNya:

“Sesungguhnya Kami menurunkannya di dalam malam Al-Qadr, dan adakah kau tahu apa itu Malam Al-Qadr? Malam Al-Qadr itu lebih baik dari sebulan bulan. Pada malam itu turunlah para malaikat, dan Ruh(Jibril) dengan izin Tuhan mereka untuk segala urusan. Sejahteralah malam itu sehingga terbitnya fajar” ayat 1-5.

Ini menyebabkan ramai yang teruja dengan Lailatul Qadr. Hendak ibadahnya dikira seakan-akan dia beribadah lebih dari 1000 bulan. Hendakkan dirinya terampun dan sebagainya.

Tetapi, bila dilihat-lihat kembali, seakan wujud satu lawak @satu jenaka di dalam hal Lailatul Qadr bagi masyarakat orang kita...


Lailatul Qadr kamu, Lailatul Qadr aku jua

“Semalam Lailatul Qadr la”

“Eh, mana ada. Seingat aku dua hari lepas la”

“Ya Allah, sungguh, aku nampak tanda-tandanya”

“Mustahil lah. Dua hari lepas tu aku nampak tanda-tandanya, jelas sangat”

Mungkin ini antara perbualan yang anda akan dengari sekiranya anda kaki mendengar perbualan orang. Saya apabila mendengar perbualan ini dari rakan-rakan saya, saya hanya tersengih sahaja...(dalam hati ni ada kalanya gela kecil juga)...

Boleh pula seorang kata lailatul qadr malam ini dan seorang lagi kata dua hari lepas. Mengapa ya?

Jawapannya mudah, seorang bangun qiamullail malam tadi, manakala seorang lagi bangun qiamullail dua hari lepas. Sedangkan pada dua hari lepas, yang berqiamullail hari ini tidak bangun, manakala pada hari ini, yang berqiamullail dua hari lepas tidak bangun.

Maka jadilah lailatul qadr kamu, dan lailatul qadr aku jua.

Masing-masing nak mengaku dirinya mendapat lailatul qadr, pada hari dia bangun.

Mencari, bukan menunggu

Rasulullah SAW dalam mengejar Lailatul Qadr telah menyatakan dengan jelas di dalam sabda baginda:

“Carilah Malam Al-Qadr itu pada malam ganjil ketika 10 malam terakhir” Hadith Sohih riwayat Bukhari.

Rasulullah SAW dengan terang dan jelas menyatakan: “Carilah”

Tiada perkataan ‘menanti’ atau ‘menunggu’ atau mana-mana yang sekaum dengannya.

Dan mencari ini adalah bukan dengan ‘menunggu’ petanda pelik-pelik seperti pokok sujud, langit terang, dan sebagainya. Mencari di sini adalah dengan kita bersungguh-sungguh mengisi 10 malam terakhir itu dengan ibadah kepada Allah SWT.

Hikmah disembunyikan Lailatul Qadr

Apakah hikmahnya Allah SWT menyembunyikan malam yang hebat penuh barakah ini? Yang Rasulullah SAW sabdakan sebagai:

“Barangsiapa yang mendirikan malam Al-Qadr dengan penuh keimanan dan berkira-kira, nescaya akan diampunkan buatnya segala dosanya” Hadith riwayat Bukhari.

Hikmahnya adalah tersembunyi di dalam ayat berikut:

“Adalah untuk melihat, di manakah antara kamu yang terbaik amalannya” Surah Al-Mulk ayat 2.

Lailatul Qadr bukanlah untuk mereka yang bermalas-malasan dan bermain-main dalam beribadah kepada Allah SWT. Bukan untuk mereka yang seakan-akan menanti durian runtuh sambil bergoyang kaki, menanti keampunan Allah dengan sambil lewa. Bukan dan bukan.

Lailatul Qadr adalah rezeki daripada Allah SWT yang diberikan hanya kepada mereka yang berusaha.

Anda bayangkan, bagi mereka yang mendirikan kesepuluh-sepuluh malam terakhir, apakah ada kemungkinan mereka akan terlepas Lailatul Qadr?

Semestinya tidak.

Tetapi untuk yang lip lap lip lap?(macam lampu kelip2 y dipasang diluar rumah pada malam hari)

Banyak lompong untuk Lailatul Qadr bolos dari pelukan mereka.

Ternyata, Lailatul Qadr hanya untuk hamba Allah yang benar-benar bersungguh berusaha.

Jangan bermimpi hendak mendapatkan syurga dengan bermain-main

Dan perkara ini jelas menunjukkan kepada kita betapa perkara besar seperti keampunan Allah, rahmatNya, syurgaNya, malam yang lebih baik dari 1000 bulan, bukanlah perkara yang kita boleh dapat dengan bernasib baik seakan-akan bermain loteri.

Tiada orang akan mendapat syurga dengan bermain-main.

Semua mendapatkannya dengan kesungguhan.

Begitulah mahalnya Al-Qadr.

Tidakkah kita memahami?

Dan untuk mereka yang telah berusaha bersungguh-sungguh

“Ala, kalau sungguh-sungguh daripada awal, tapi mungkin nanti malam lailatul qadr tu tertidur ke, kan sia-sia juga”

Mungkin sebahagian kita bagi alasan begitu pula.

Tak mengapa. Terlepas pun tak mengapa kalau kita dah sungguh-sungguh dari awal. Pada saya, orang yang bersungguh-sungguh dari awal, dia nampak kenapa dia beribadah, kenapa dia bersungguh-sungguh. Dia menyembah Allah, mengharap redha Allah. Bukannya dia menyembah lailatul qadr, mengharap redha malam itu kepadanya.

Dan jangan kita pandang enteng rahmat Allah SWT kepada orang yang berusaha mendekati-Nya dengan bersungguh-sungguh. Saya tak pernah rasa, bahawa Allah SWT akan mesia-siakan hamba-hamba-Nya yang bersungguh-sungguh itu. Orang yang bersungguh-sungguh ini, pastinya Allah akan berikan yang terbaik untuk-Nya.

Kalau tak dapat lailatul qadr, tapi dapat redha Allah, dapat pengampunan Allah, bukankah itu sudah dikira kemenangan?

Kalau dapat lailatul qadr, tapi kemudian tetap jadi manusia ingkar, tak ikut peraturan yang Allah tetapkan, maka apakah yang besarnya? Pahala lebih dari 1000 bulan itu, kemungkinan akan susut dengan sikap suka mengumpat, dengan dosa-dosa, dengan menganiaya orang lain dan sebagainya. Dapat lailatul qadr, lepas tak bangun dah qiam pada malam-malam lain. Adakah itu kemenangan?

Sedangkan, kita semua faham bahawa bukanlah lailatul qadr itu yang memberikan pahala. Allah jugalah yang memberikan pahala kepada kita.

Penutup: Ramadhan masih belum berakhir

Ramadhan masih belum berakhir. 10 malam terakhir masih belum tamat.

Hidupnya kita lagi pada hari ini tanda Allah masih memberikan peluang kepada kita.

Maka sepatutnya kita tunjukkan kesyukuran kita dengan serius mempertingkatkan amalan.

Apakah kita tidak beriman dengan ayatNya?

“Sekiranya kamu bersyukur, maka Aku akan tambahkan(nikmat pemberianKu)” Surah Ibrahim ayat 7.

Jadi bergeraklah wahai hamba Allah.

Bergerak merembat segala peluang yang Dia wujudkan untuk kamu hambaNya.

Selagi waktu dan nyawa masih ada pada kita.

Kita yang menentukannya....

Semoga ramadan kita kali ini menjadi ramadan yang lebih baik daripada ramadan sebelumnya...aminnnnn...~~subhana Ya Robb..

Saturday, August 13, 2011

sayu hati ini...

Pagi tadi,semasa sahur time...hati ini tergerak ingin melihat handphone...eik,ad 2 message dari sahabat y begitu rapat dengan aku..penting agaknya message tersebut..lalu aku melihat pesanan ringkas tersebut..tibe2 aku telah dikejutkan dgn berita y sungguh menyanyatkan hati..tanpa diduga bonda tercinta kpd sahabat aku (khairul amira) y begitu rapat juga dengan aku telah kembali ke rahmatuaallah di bulan y sungguh mulia ini...~~innalilahirajiun....~~

A002
Dia lah yang menciptakan kamu dari tanah, kemudian Ia tentukan ajal (kematian kamu) dan satu ajal lagi yang tertentu di sisiNya (iaitu masa yang telah ditetapkan untuk dibangkitkan kamu semula pada hari kiamat); dalam pada itu, kamu masih ragu-ragu (tentang hari pembalasan).

A003
Dan Dia lah Allah (yang disembah dan diakui kekuasaanNya) di langit dan di bumi; Ia mengetahui apa yang kamu rahsiakan dan apa yang kamu lahirkan, dan Ia juga mengetahui apa yang kamu usahakan.

(surah al-an'am)

Pilu hati ini tatkala mmbace sahaje pesanan ringkas tersebut...tiba2 air mataku mengalir..agaknya Allah sahaje y Maha Mengetahui perasaan sahabat aku masa ini..bercampur baur..berat hati y merasa,berat lagi bahu y memikul berita tersebut..aku mengerti perasaan sahabatku itu..mungkin,die merasa macam tidak percaya sahaja pemergian bonda kesayangannya itu..manakan tidak,bondanya selama ini sihat sahaja..sihat walfiat..bondanya meninggal akibat kemalangan jalan raya yang mngakibatkan tempurung kepalanya pecah akibat daripada kejadian tersebut...kemalangan itu terjadi pada 12/3 selepas isya'...menurut sumber sahabat y lain,akk khairul amirah sungguh gembira bila ingin balik ke rumah..maklum la..duduk di kolej..lagi2 bulan ramadan..gembira hati ini tatkala ingin pulang ke rumah..berbuke dan bersahur dengan keluarga tercinta...

Tiba2 dikejutkan berita y sungguh mengejutkan ini...besar sungguh dugaan sahabat aku ini..mungkin,dia kuat orangnya sehingga menerima dugaan y sedemikian rupa...menurut my mom,hidup mati di tangan Allah..kita semua akan mati..tetapi tidak tahu bila ajal kita akan tiba..kita datang dari DIA dan pergi melalui DIA juga..


(METRO 13 OGOS 2011)





#pesanan buat sahabatku :bersabar la dengan setiap cabaran dan dugaan y menimpa kita..Allah lebih mngetahui disetiap apa y berlaku..mungkin disetiap dugaan y menimpa kita merupakan satu titik supaya kita lebih dekat lagi dengan Allah (beringat utk diri sendiri juga)..Allah mendengar disetiap keluhan hati kita ini...~~aminnn ..



Tuesday, August 9, 2011

selamat DATANG YA RAMADAN....~~


“Barangsiapa berpuasa pada bulan Ramadan dengan sungguh-sungguh beriman dan ikhlas kerana Allah semata-mata, nescaya diampuni Allah dosa-dosanya yang terdahulu”.
(Hadis riwayat Imam al-Bukhari)

Dari Abu Ayub al-Ansari berkata bahawa Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda:

“Sesiapa yang berpuasa Ramadhan kemudian dia berpuasa pula sebanyak enam hari pada bulan Syawal, seolah-olah dia berpuasa sepanjang masa”

(Riwayat Muslim)

Apabila masuk bulan Ramadhan maka dibuka pintu-pintu syurga dan ditutup pintu-pintu neraka serta diikat semua iblis dan syaitan.

Oleh kerana itu apabila seorang melangkah masuk ke bulan Ramadhan bererti mereka memasuki gerbang pertapaan yang penuh dengan ujian dan latihan. Kerana itu sudah sewajarnyalah kita membuat persiapan yang perlu dari segi rohani dan jasmani iaitu.

1. Mengulangi kembali pelajaran-pelajaran yang berkaitan dengan puasa agar kita memasuki dan menjalani amalan puasa ini dengan pengetahuan dan yang dibaharui dengan pedoman-pedoman yang baik serta pengalaman-pelangalam yang baru dan sempurna. Pelajaran-pelajaran itu hendaklah yang berhubung dengan rukum, syarat sah, syarat membatalkan puasa, perkara-perkara sunat, makruh, abad berpuasa dan hikmat yang terkandung serta perlaksanaan ibadat puasa yang merupakan ibadat yang istimewa ini.

2. Membuat persiapan dari segi Rohani rasa hati dan ketenangan jiwa dalam menghadapi bulan puasa sebagaimana yang dilakukan oleh Rasulullah s.a.w. dan para sahabat baginda.

3. Membanyakkan doa moga-moga Allah memberikan kesihatan, tenaga, kelapangan dan kesempatan mengerjakan puasa dan mudah-mudahan Allah memberikan taufik dan hidayahNya supaya kita dapat menunaikan puasa dengan hati yang jujur, tulus ikhlas dijauhi dari riak, ujub dan dari segala rupa penyakit yang menghilangkan pahala puasa.

4. Menguatkan semangat dan hemat untuk melaksanakan latihan yang akan kita jalani sepanjang bulan ini dengan sempurna agar kita memperolehi kesan yang dimaksudkan iaitu peningkatan ketaqwaan kita kepada Allah s.w.t.

Bulan puasa itu merupakan bulan latihan berjihad memerangi hawa nafsu yang loba dan tamak. Bulan puasa adalah bulan bercucuk tanam untuk akhirat, bulan menghasilkan bekalan untuk hari kemudian, bulan membersihkan dan menyuci diri dari berbagai dosa dan noda serta menghiasi diri dengan budi yang tinggi dan pekerti yang luhur.

Maka oleh itu hendaklah kita menyediakan diri kita dalam melaksanakan hak puasa dengan perkataan-perkataan dan perbuatan-perbuatan yang baik dengan sepenuh hati, jujur dan ikhlas semata-mata kerana Allah.

Kita hendaklah berusaha menyediakan diri untuk menjaga benih-benih amal yang kita tanam di bulan Ramadhan itu kerana seorang yang menanam benih jika tidak membaja, menyiram serta memelihara pasti tidak akan mengeluarkan hasil yang baik apabila datang masa menuai tegasnya semasa berhadapan dengan Allah s.w.t.

Kita hendaklah mengelakkan daripada kebiasan-kebiasan yang memberatkan dan merugikan diri kita seperti berbelanja berlebihan, boros, suka berhibur, membuang masa dan bersembang yang tidak mendatangkan faedah kerana perkara-perkara tersebut adalah bertentangan dengan hikmat berpuasa. Sebaliknya hendaklah kita menyambut bulan puasa dengna cita-cita dan azam yang tinggi membanyakkan ibadah samada siang atau malam hari dengan kemahuan hendak melatih diri serta mensucikan jiwa.

Kita hendaklah mengucapkan tahniah di atas kedatangan bulan Ramadhan itu kerana ianya merupakan hak muslim ke atas muslim. Rasulullah S.A.W. pernah bersabda yang bermaksud:

Daripada hak seorang muslim kepada muslim yang lain ialah apabila mereka menerima kebaikan hendaklah kita mengucapkan tahniah.

Diriwayatkan oleh Ahmad dan Nasaie daripada Abi Khurairah bahawa Rasulullah s.a.w. sentiasa menggembirakan para sahabat di atas kedatangan bulan Ramadhan, bulan yang membawa rahmat serta nikmat yang tidak terhingga kepada mereka yang berpuasa, bulan melebur dosa dan memerdekan hambanya dari azab api neraka.

Rasulullah s.a.w. menggembirakan para sahabatnya dengan sabda baginda:

Ertinya: Sesungguhnya akan datang kepada kamu bulan Ramadhan bulan yang diberkati, Allah mewajibkan kamu berpuasa di dalamnya. Pada bulan Ramadhan dibuka pintu-pintu syurga, dikunci semua pintu neraka, dibelenggu semua syaitan. Di malamnya ada satu malam yang lebih baik daripada seribu bulan. Barangsiapa yang tidak memperolehi kebajikan pada malam itu berertilah diharamkan baginya segala kebaikan untuk dirinya.

Terkadang-kadang Rasulullah s.a.w. mengucapkan kepada para Sahabat ucapan yang bermaksud:

Telah datang kepada kamu bulan Ramadhan Penghulu segala bulan , maka selamat datanglah kamu kepadaNya. Maka telah datang bulan puasa membawa segala macam keberkatan. Oleh yang demikian muliakan tetamu yang datang itu dengan seberapa baik.


Rasulullah saw bersabda :

Ertinya : “Telah diberikan kepada umatku dibulan ramadhan lima perkara, yang belum pernah diberikan kepada seseorang nabi sebelumku :


1. Dipermulaan bulan ramadhan allah melihat kepada para umatku. Barang siapa allah melihat kepadamu, niscaya. Tidak diazabnya selamanya.

2. Bau mulut mereka diwaktu petang hari lebih wangi disisi allah dari bau kasturi.

3. Para malaikat memohon keampunan untuk mereka disetiap hari dam malam.

4. Allah menyuruh kepada syurga-nya serta berkata kepadanya : bersiaplah kamu dan berhiaslah kamu untuk hamba-hambaku. Mereka hampir beristirahat dari kepayahan dunia, menuju ke negeri-ku dan kemuliaan-ku.

5. Pada akhir malam bulan ramadhan, allah mengampuni semua dosa mereka.


Daripada hadis-hadis di atas dapatlah kita membuat kesimpulan:-

1. Bahawasanya bulan Ramadhan adalah bulan istimewa bulan yang penuh dengan keberkatan dan rahmat dari Allah s.w.t. Sewajarnyalah setiap muslim mengambil kesempatan daripada ketibaan bulan Ramadhan Al Mubarak ini dengan memperbanyakkan amal-amal soleh samada disiang hari atau dimalamnya.

Bulan Ramadhan adalah bulan pendidikan dan latihan maka setiap orang yang menerima kedatangan bulan Ramadhan ini hendaklah membuat persiapan yang sekucupnya samada dari segi jiwa, fizikal dan spiritual.




Daripada hadis Rasullullah diatas dapat dinyatakan bahawa banyak keistimewaan dan kelebihan didalam bulan Ramadhan yang diberikan oleh ALLAH kepada umat Nabi Muhammad S.A.W. Sama ada kita hendak atau tidak untuk mengambil apa yang telah ALLAH beri kepada kita. Sama-samalah kita memanfaatkan bulan yang penuh barakah ini. INSYA ALLAH.~~AMMINNNN....

Sunday, July 24, 2011

DURIAN OHHHH DURIAN.....

Semenjak kebelakangan ini durian sering di jual kebanyakkannya di tepi jalan raya...hai maklumla kn da musim durian..kalau bawa ke kolej aku nie....mak aiiiii....~~~baunye macam bawa 1 guni durian 2...last week,my mom bawa durian utk kongsi2 same kawan...this week,my mom suggested nk mkn durian dekat gerai durian 2 je...lw xelok isinye,boley mngadu....lgi satu,my mom tkutssss kereta berbau durian woooo....

so,destinasi kali nie adalah di batu pahat,JOHOR...misinye mencari gerai y menjual durian sahaje...(da mcm destinasi baget da~~)...kihx3..hampir 3 gerai dad aku tinjau...
finally,gerai ni menepati citerase parent aku....aku adeq beradeq senyum kegirangan...yaaahuuuu....~~~!!!dpt durian..(mcm xpernah mkn je kn~~~)..hahahaha...


~my dad leka mngupas buah durian~

~~yummm...yummm..sdap tu..~~




RASA KAMPUNG HOUSE......~~~




bertempat di Kampung Parit Botak (klau xsilap),BATU PAHAT,JOHOR......

~~BANGGA HATI INI ...~~~

Walaweeeeee..... tabik springgggsss pada Qari n Qariah kite (Malaysia) y diwakili qari Negeri Sembilan, Amirrahman Abas dan qariah dr Johor, Suraya Abu Hassan y telah menjadi Johan pada TILAWAH AL-QURAN PERINGKAT ANTARABANGSA KALI KE-53 semalam......TAHNIAH bagi penang ea...

Majlis Tilawah Al-Quran Peringkat Antarabangsa ke-53 y telah diadakan di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra bermula Sabtu ini, 16 Julai 2011 hingga 23 Julai 2011. Seramai 81 peserta dari 50 negara akan mengambil bahagian iaitu 50 qari dan 31 qariah.

Majlis tilawah y berlangsung selama 8 mlm ini bertemakan "Persefahaman Asas Perpaduan Ummah"y telah dirasmikan oleh Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin...

Johan tilawah akn membawa pulang sebuah piala iringan, wang tunai sebanyak RM32,200 beserta cenderamata dan Sijil Penyertaan, Naib Johan Qari dan Qariah akan menerima wang tunai berjumlah RM22,400, cenderamata dan sijil penyertaan. Bagi tempat ketiga pula Qari dan Qariah akan menerima wang tunai sebanyak RM 13,600, cenderamata dan juga sijil penyertaan. Selain itu, hadiah sagu hati kepada setiap penyertaan adalah berupa wang tunai berjumlah RM 4,800, cenderamata dan sijil penyertaan kepada semua peserta...



Pemenang Qari:
Johan- 89.26 Amirahman Hj Abas Malaysia
Naib Johan- 88.67 Mohamad Saudi Gandisa Filipina
Ketiga- 87.88 Abdel Bast Mohamed Mesir

Pemenang Qariah:
Johan- 88.33 Hjh Suraya Binti Abu Hassan Malaysia
Naib Johan-88.30 Hajjah Noor Khalidah Kaspul Anwar Indonesia
Ketiga-86.17 Nur Azizah Bt Solichin Singapura



BACAAN JOHAN QARI










BACAAN JOHAN QARIAH







#TAHNIAH kpd pemenang n peserta y mnyertai TILAWAH AL-QURAN PERINGKAT ANTARABANGSA KALI KE-53....semoga pnyertaan akan datang akan bertambah demi memartabatkan Al-quran sebagai mujizat umat Islam....Amiiiiinnnnn Ya Robbil'alamin...~~

Tuesday, July 19, 2011

ILMU INDAH JIKA DIMILIKI...~~



Okey..entry aku kali ini adalah mngenai kitab "kawaid al-lughoh arabiah"..
Aku cari punye cari...rupenye kitab ini jual di Mesir....atoooiiiiiii.....~~~
itu pown bertanyakn kepada pensyarah aku last week...
(~~dlm atie:ptot la xjmpe kitabnye...~~~)

~kitab asal pinjam dari maktabah~

so,aku ambil conclusion....utk photocopy je r..aku nie mmg mlas lw nk photocopy kt maktabah 2..lagi2,aku nie jenis xreti nk use alat 2 sbenarnye..pada dasarnye aku mmg malas..hehehe..fikir punye fikir...**ting..tingg..
apa lagi..aku capai telefon bimbit aku y di atas meja lalu aku menelefon buah hati intan payung aku..(~my mom my superrrrwomannn~)..
so,my mom pown datang into my college...kebetulan mase tu aku mmg xde kelas..aku bersyukur sgt2..sbb Allah Maha Mendengar keluhan di hati aku ini..mekaseh Ya Allah..aku bersyukur atas nikmatMu y telah Kamu turunkan kpd hambaMu y khilaf ini...


my mom suggested photocopy dekat UTM je sbb dekat dengan tempat my mom bkerja..lagi pown tbe2 je bos my mom call..ad urgent meeting..jadinye,my mom tngglkn aku dekat kedai photocopy and aku tnggu my mom abes meeting baru aku boleh kembali ke kolej aku..



Sementara aku mnunggu my mom ambil aku,aku baca buku mngenai feqh muamalat...my b,next week aku kne present bab tsebut..sementara baca,tbe2 tekak aku nie perit pula..terase ingin minum n makan somethng y ringan...aku pown singgah dekat cafe y berhampiran...selepas itu,my mom call nk hantar aku kembali ke kolej...hati berbunge-bunge bila buku y dicari sudah siap photocopy...alhmdulillah...syukur...>_<
~kitab y sudah di photocopy~





Duhai sang hati yang bernama makhluk di muka bumi ini

Gejolak yang membuncah memenuhi dada ini…
Bersama asa yang rindu mendalam…
Dari hamba yang berlumur dosa dan kealpaan…
Berharap dapat bersua dengan-Mu…
Wahai Rabbul`alamiin…

Dengan taubat ku berharap…
Kuatkan jiwa ini mendatanginya…
Kokohkan langkah kaki ini menempuhnya…
Azzamkan niat ini dalam mencapainya…
Ikhlaskan hati ini menjalaninya…

Aku rindu…aku rindu…aku rindu…
Rindu berjumpa dengan-Mu dalam SYAHADAH…
Rindu bersua dengan-Mu dalam IMAN…
Rindu bersama-Mu dalam TAUHID…
Rindu indahnya hidup dalam naungan redha-Mu…
Syariat ISLAM…Daulah ISLAM…Khilafah ISLAM

Duhai Allah yang tiada sekutu bagi-Mu…
Hantarkanlah kerinduanku ini…
Mudahkanlah…
Lapangkanlah…
Tuk raih cita-cita…
KEMULIAAN HIDUP DALAM ISLAM, ATAU
KESYAHIDAN DALAM PERJUANGAN

Aku berharap termasuk yang Kau hantarkan….
Redhai dan kabulkanlah…
Amien ya Alloh, ya Rabbal`alamiin…




Monday, July 18, 2011

Panduan Pemakan Bersyariat...~~~


Islam sebagai agama luhur bukan setakat mengajar umatnya mengenai amalan ibadah semata-mata, sebaliknya Islam melengkapi segenap lapangan kehidupan manusia. Apa saja gerak kerja telah disediakan panduan lengkap, padat dan penuh berhikmah buat manusia. Hal itu termasuk dalam aspek gaya pemakanan.

Mengapa Islam turut memberi penekanan soal pemakanan? Di sini kita sewajarnya menelusuri sirah perjalanan Nabi s.a.w yang sentiasa mempamerkan jalur penghidupan terbaik yang mengajar umatnya bagaimana etika makan dan minum. Inilah yang dikatakan Islam bersifat universal dan menyeluruh.

Misalnya, dalam satu peringatan Allah berfirman, “Hai manusia, makanlah yang halal lagi baik dari apa yang terdapat di bumi dan janganlah kamu mengikut langkah-langkah syaitan, kerana sesungguhnya syaitan adalah musuh yang nyata bagimu.” (Maksud Surah al-Baqarah ayat 168).

Ayat ini suatu panduan proaktif dalam membina kekuatan jasmani, emosi dan rohani manusia yang murni. Makanan halal lagi baik menjadi teras dalam ajaran Islam yang bukan semata-mata menjaga kelangsungan sihatnya jasmani, tetapi juga akan memercikkan kesihatan jiwa dan hati.

Malah, Islam meletakkan kebersihan dan kesempurnaan adab dan aturan pemakanan sebagai satu prasyarat dimakbulnya doa oleh Allah. Mukmin yang sentiasa memenuhkan perutnya dengan sumber makanan haram bukan saja dilarang Allah, tetapi segala munajat doanya tidak diperkenankan Allah.

Dalam satu kisah yang diceritakan Ibnu Mardawaih yang diperoleh daripada Ibnu Abbas bahawa seorang sahabat Rasulullah, iaitu Saad Ibn Abu Waqqas memohon kepada Rasulullah supaya Baginda memohon kepada Allah agar dikabulkan segala doanya.

Berkata Rasulullah kepada Saad, “Wahai Saad. Perbaikilah makanan engkau, nescaya engkau akan dijadikan Allah seorang yang makbul doanya. Demi Tuhan, yang jiwa Muhammad ada dalam tangan-Nya, sesungguhnya seorang lelaki yang melemparkan suatu suapan haram ke dalam perutnya, tidaklah akan diterima amalnya selama empat puluh hari. Barang siapa di antara hamba Allah yang tumbuh dagingnya daripada harta yang haram dan riba, maka api lebih baik baginya.”

Justeru, melalui kisah tersebut nyatalah Islam sangat memberikan penekanan kepada aspek pemakanan dengan mengajak seluruh umatnya supaya berhati-hati memilih makanan serta menjauhi sumber haram.

Islam juga menekankan kepada gaya pemakanan yang bercorak sederhana dan tidak melampau. Menurut Imam Al-Ghazali terdapat enam sifat tercela yang berlaku akibat pola pemakanan yang melampau atau berlebihan. Kata beliau, antaranya timbul sikap malas untuk beribadah kepada Allah, tidak memberi tindak balas apabila mendengar perkataan yang penuh hikmah, apabila menyampaikan nasihat dan hikmah, maka penyampaiannya itu tidak menyentuh hati ramai orang. Yang paling penting kata Imam Al-Ghazali ialah akan menimbulkan banyak penyakit.

Demikian impak negatif daripada budaya pemakanan berlebihan. Kerana faktor itulah Islam menunjukkan jalan yang penuh berinti pati pencegahan, iaitu dengan mengamalkan pola pemakanan seimbang dan sederhana.

Dalam dunia serba moden, kita sentiasa disajikan di depan mata dengan aneka menu yang menyelerakan sehingga ada kalanya kita terlupa segala pesanan Rasulullah dan peringatan Allah agar bersederhana dalam makan dan minum.

Semua yang dilarang Allah mempunyai hikmah bermanfaat buat umat. Misalnya, Allah berfirman, “Makan dan minumlah kamu, jangan melampaui batas.” (Maksud Surah Al-A’raf ayat 31). Dalam ayat ini, Allah memerintahkan kita agar tidak melampau dalam aspek makan minum. Dengan erti kata lain, seseorang mukmin perlu bersederhana dan tidak mengikut nafsu.

Peringatan Allah supaya kita tidak berlebih-lebihan dalam makan minum ditinjau daripada perspektif sains kesihatan sememangnya menepati kehendak piawai sains moden. Terangkum padat dalam arahan Allah itu kemanfaatan buat umat manusia yang memelihara kualiti kesihatan fizikal dan mental.

Mari kita hayati sejenak apa yang pernah Nabi Daud wasiatkan. Katanya, “Kesihatan adalah nikmat yang tersembunyi, ia seperti mahkota di atas kepala orang yang sihat dan hanya dilihat oleh orang yang sakit.”

Bagaimana saudaraku yang dirahmati Allah? Betul atau tidak apa yang dikatakan Nabi Daud itu?

Sudah tentu kita bersetuju 100 peratus apa yang diluahkan baginda itu, tetapi memahami saja tidak mencukupi. Kita seharusnya menghayatinya dalam amalan kehidupan seharian.

Dr Adi Hashman, penulis buku ‘Mengapa Rasulullah s.a.w Tidak Sakit’ ada mengatakan dalam karyanya bahawa status kesihatan individu dipengaruhi makanan. Katanya lagi, faktor ini penting kerana menjadi faktor yang dapat dikendali dan dikawal. Orang yang memiliki prinsip ‘hidup untuk makan’ sebenarnya mempercepatkan ajal seperti menggali kubur dengan giginya sendiri.

Pelbagai penyakit muncul pada era moden ini berkaitan pola makan yang berlebihan serta sistem pemilihan makanan yang tidak betul atau makan dengan kekerapan tidak teratur.

Pada zaman Rasulullah terdapat seorang tabib atau doktor yang mendalami ilmu perubatan Galenik iaitu Haris Ibnu Kaladah dan beliau merumuskan ‘Perut itu punca segala penyakit.’ Manakala Rasulullah sendiri ada mengatakan, “Perut itu gudang penyakit.” (Hadis riwayat Muslim).

Jadi, untuk memastikan kualiti kesihatan jasmani dan emosi kita berada pada tahap berpiawai tinggi seharusnya kita menyusuri panduan yang diperturunkan Rasulullah khususnya dalam aspek pemakanan itu.


Allahualam....


Tuesday, July 12, 2011

ASAM PEDAS ANI...????

10 Julai 2011

Tanpe dirancang....aku sekeluarge pergi mhantar adik aku ke asramanya y bertempat di Parit Raja,Batu Pahat...kami bertolak dr rumah pd pkul 10.30 pagi...sudah jadi kebiasaan kami semue bertolak pd pagi jika tiada masalah...

Kami tibe di batu phat dlm pkul 11.30 pg...awal plax kami tibe..Allah mmpermudahkan perjalanan kami sekeluarga...terime kasih ats nikmat-MU....tbe2 mom aku suggest nk pergi lunch kt ASAM PEDAS ANI... kwn mom aku y rekemen kn..dad aku pown drive mnuju kt sne...setibe perjalanan ke sana... ujan lebat mnuruni seiring dengan pjalanan kami sekeluarge...

Tbe di Asam Pedas Ani tepat pukul 12 tengahari...perut aku telah bkeroncong nie....
Sedap mkn mknn pnas2 nie ble waktu ujan...terutamanye mkn mknn favourite aku ikan masak asam pedas ngn kangkung msak belacan...fuuhhh~~~~...btul2 terangkat tu..
aku mkan tanpa memandang org sekeliling aku...usai mkn,aku minum segelas teh tarik bg mhilangkan haus ditekak...ermmmmm...lega rsenye...

Usai mkn,kami hantar adikku ke asramanye semula....lega atie aku ble melihat adik aku gembira sbb kami dapat mluangkan mase bersamenye sebelum antarnye pulang ke asramanya...
semoge Allah mmpermudahkn adikku menuntut ilmu terutamanye ilmu Allah...ilmu y hakiki...
AMIIIINNNNN...~~~



~papan tande~

~kuah asam pedas diasingkan~

~~telah bertukar wajah....~~

9 Julai 2011

Apa kbar smue....????okey...kali nie aku excited sgt2 nk tulis entry baru nie...aku nk y'all tahu bhawe surau y berade di Plaza Angsana,Johor Bharu (klik je) telah siap di renovated....

Surau y baru siap itu sgt selesa bg para muslimin utk menunaikan solat ....
First time aku melangkah msuk ke ruangn surau....~~~woooooowwww...~~aku teruje sgt dngan keindahan surau tersebut dengan berkonsepkan moden ....

Jadi kpde y'all y xpergi lagi....ringan2 kn bdn la ea menuju ke sana...~~~>_<


~bukti pembaharuan...~~





*kepade insan y telah mnyumbang ke ats pembaharuan surau tersebut:
Ya Allah...ko berkatila idup hambamu ini spye hambamu ini tenang dan tabah dlm mnempuh sgale onak y melanda...Ya Allah..ko sucikan hati hambamu ini selaras dengn landasan-Mu...Ya Allah...ko bglah kemudahan dthadap hambamu ini agar mudah menunaikan suruhan-Mu...Ya Allah..hnye ko shje y mngetahui ap y tersirat n tersurat dlm takdirku ini....aku bersyukur ats nikmat y telah ko kurniakn Ya Allah..supaye hambamu ini berade di naungan-Mu Ya Allah...Aminnnnn Ya robbil'alamin...~~