Saturday, May 15, 2010

Khasiat kacang

Kekacang dan legum diambil sebagai sumber protein yang menggantikan daging.Ia juga membantu menstabilkan paras glukos dalam darah,menyeimbangkan tindak balas elektrolit dalam tubuh dan meningkatkan kadar metabolisme setta fungsi tubuh dan otak.Merujuk kefahaman orang Timur,kesemua fungsi ini dikawal olah buah pinggang dan kelenjar adrenal.Kerana itu kekacang dan legum juga dikelaskan sebagai makanan penyokong buah pinggang.Untuk mengoptimumkan pengambilan khasiat,kekacang seeloknya dimasak debgan minyak atau diambil bersama makanan berasaskan minyak.Misalnya,orang Arab memasak kacang kuda menjadi hummus(dicampur minyak zaitun),orang Jepun masak dengan rumpai laut dan minyak rumpai laut manakala orang Mexico memasak bersama minyak dan cili.

KACANG SOYA

Mengandungi asid amino dan sumber protein terbaik.Kacang soya seelok-eloknya dijadikan minuman atau dimasak ketika pucuknya tumbuh seperti tauge.Untuk memasak kacang soya,rendam selama 6 hingga 8 jam.Kemudian rebus dalam air yang ditapis.Kacang soya tidak boleh dimakan mentah kerana ia keras dan mungkin mangandungi toksik.
Fungsi:Mengekalkan kesihatan pankreas,melancarkan perjalanan darah dan penglihatan,meningkatkan kuantiti susu badan,menyingkirkan toksin dan keracunan makanan,bertindak sebagai diuretik,mengelak loya dan masalah kulit serta sembelit.

KACANG SOYA HITAM

Fungsi:Melindugi limpa dan pankreas,menggalakkan perjalanan darah,mengimbangkan paras elektrolit dalam badan,mengelak masalah batu karang,bertindak sebagai diuretik,melegakan radang,menggalakkan metabolisme,mengurangkan masalah sakit belakang,mengelakkan osteoporosis,sakit di lutut,kejang dan juga radang pada saluran kencing.


KACANG HIJAU

Asal dari Pakistan,kini boleh didapati di kebanyakkan negara Asia Tenggara.Mengandungi karbohiidrat,fiber,protein,vitamin dan mineral.
Fungsi:Meneutralkan toksin dalam tubuh badan,mengimbangkan kesihatan hati dan hempedu,mengurangkan radang,melegakan jangkitan salur kencing,mengurangkan pengumpulan air,mengurangkan tekanan darah tinggi,asid gastrik dan masalah jantung serta darah.
KACANG DHAL

Mengandungi 26 peratus protein.
Fungsi:Meningkatkan metabolisme buah pinggang,menyuburkan peredaran darah ke jantung dan mengekalkan fungsi otot serta kepadatan tulang.
KACANG KUDA

Sumber terbaik zink.folat,protein,fiber,karbohidrat dan rendah lemak.
Fungsi:Mengekalkan kesihatan pankreas,usus kecil dan jantung,mengimbangkan sistem hormon tubuh.

No comments:

Post a Comment