Friday, September 3, 2010

Coklat oh coklat....









ermmmmm...sedappppnye mkn coklat...
nk tw gax ap kndungnnye kn y ble kte mkn sedap rsenye...>_<



okey2...coklat adlah.....

sejenis makanan yang berasal daripada buah koko yang telah dijalankan proses pengeringan aw. Proses pengeringan ini adalah bagi menghasilkan serbuk koko seterusnya boleh menghasilkan coklat. Coklat mengandungi tidak kurang daripada 5% lemak sayuran. Manakala, coklat yang digunakan sebagai salutan untuk membuat biskut, konfeksyeneri atau produk coklat yang lain hendaklah mengandungi tidak kurang daripada 12% likur koko.

skrg nie kte nk tw ea ap prbezaannye antara coklat susu n coklat hitam (~y phit 2~) hehehe...

Coklat susu(wane putih 2) mmg sedap dimkn bebnding coklat hitam (y phit 2)...Kajian m'dpti coklat susu kini lebih menjdi pilihan..(*my b,sbb mnis kot)..Namun,coklat susu mpunyai kndungn lemak tepu xsihat y tinggi cz adnye gula n kalori...(jgn mkn berlebihn ea)..malah kndungn kokonya bg coklat susu lebih rendah mnyebabkn kandungn antioksidanya krg berbanding coklat hitam...1keping coklat hitam mngndungi 2x ganda antioksida dan kalori rendah berbanding coklat susu....2 biji koko diperlukn utk mnyediakn 1 ons (28.3 gram) coklat hitam berbanding hanye 4 biji koko utk mhasilkan 1 ons (28.3 gram) coklat susu..tpi 1 klebihan coklat susu bgerbanding coklat hitam ialah ia mpunyai kalsium...hehehe..so,mkn la coklat hitam demi ksihatan dri sndiri...


jom2...kte jelajah kandungn coklat plax ea...


Coklat adalah produk koko yang mempunyai khasiat sebenar dan kandungan nutrien dalam coklat merupakan makanan yang seimbang.

Kandungan Coklat kosong Coklat susu
Tenaga 511 kcal 514 kcal
Lemak 32.3 g 29.0 g
Protein 4.1 g 8.1 g
Karbohidrat 51.9 g 56.1 g
Zat Besi 2.3 mg 0.8 mg
Kalsium 29.0 mg 233.0 mg
Tiamin 0.04 mg 0.09 mg
Riboflavin 0.02 mg 0.3 mg
Niasin 0.4 mg 0.4 mg
Vitamin A 22.0 mg 84.0



skrg nie kte knal pasti ap klebihan coklat 2 eik....

1) Membantu meningkatkan memori dan hafalan

2) Membantu menguatkan hafalan

3) Membantu menajamkan mata dan minda

4) Membantu memulihkan keletihan saraf

5) Membantu menguatkan daya ingatan

6) Mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular

7) Mengurangkan risiko atherosclerosis serta mengurangkan kematian akibat penyakit koronari jantung

8) Meningkatkan kebolehan mengatasi tekanan

9) Melambatkan proses penuaan


conclusion,pd pngemar setia coklat tros kn jd pnggemar coklat...y blom 2,mkn la coklat selalu..mkn sekali pst nk lg...kihx3...

No comments:

Post a Comment