ermmmmm...sedappppnye mkn coklat...
nk tw gax ap kndungnnye kn y ble kte mkn sedap rsenye...>_<
okey2...coklat adlah.....
sejenis makanan yang berasal daripada buah koko yang telah dijalankan proses pengeringan aw. Proses pengeringan ini adalah bagi menghasilkan serbuk koko seterusnya boleh menghasilkan coklat. Coklat mengandungi tidak kurang daripada 5% lemak sayuran. Manakala, coklat yang digunakan sebagai salutan untuk membuat biskut, konfeksyeneri atau produk coklat yang lain hendaklah mengandungi tidak kurang daripada 12% likur koko.
skrg nie kte nk tw ea ap prbezaannye antara coklat susu n coklat hitam (~y phit 2~) hehehe...
jom2...kte jelajah kandungn coklat plax ea...
Coklat adalah produk koko yang mempunyai khasiat sebenar dan kandungan nutrien dalam coklat merupakan makanan yang seimbang.
Kandungan | Coklat kosong | Coklat susu |
Tenaga | 511 kcal | 514 kcal |
Lemak | 32.3 g | 29.0 g |
Protein | 4.1 g | 8.1 g |
Karbohidrat | 51.9 g | 56.1 g |
Zat Besi | 2.3 mg | 0.8 mg |
Kalsium | 29.0 mg | 233.0 mg |
Tiamin | 0.04 mg | 0.09 mg |
Riboflavin | 0.02 mg | 0.3 mg |
Niasin | 0.4 mg | 0.4 mg |
Vitamin A | 22.0 mg | 84.0 |
skrg nie kte knal pasti ap klebihan coklat 2 eik....
1) Membantu meningkatkan memori dan hafalan
2) Membantu menguatkan hafalan
3) Membantu menajamkan mata dan minda
4) Membantu memulihkan keletihan saraf
5) Membantu menguatkan daya ingatan
6) Mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular
7) Mengurangkan risiko atherosclerosis serta mengurangkan kematian akibat penyakit koronari jantung
8) Meningkatkan kebolehan mengatasi tekanan
9) Melambatkan proses penuaan
No comments:
Post a Comment